Verschillende yogastijlen
Er zijn vandaag heel veel soorten yoga die je kan beoefenen. Het aanbod is echt enorm. Van Kundalini, over hot yoga naar bieryoga !
Het is superpositief dat yoga mee evolueert. Vandaag, na meer dan 5000 jaar, kan yoga nog steeds zoveel mensen over de hele wereld aanspreken. Schitterend. Er is ook niet één vaste definitie van wat yoga is . Wat yoga betekent, hangt voor een groot deel af van jouw invulling, van wat het voor jou betekent. Sommige mensen worden eerder aangesproken door het fysieke aspect van yoga, anderen zoeken meer naar het mentale aspect of verdiepen zich in het spirituele pad van yoga. Dit accent durft onderweg ook wel eens te verschuiven. Ik startte zelf met Ashtanga yoga en hield enorm van het vaste ritme en de dynamische flows, maar ben gaandeweg meer ruimte en rust gaan opzoeken in de yoga.
Het grote aanbod maakt het soms wel moeilijk om een les uit te kiezen die bij je past. Door enkele stijlen eens dichter te bekijken, kan je misschien beter te weten komen welke soort yogi jij bent, op dit moment. Je mag natuurlijk ook altijd lekker blijven mixen. In de lessen die ik aanbied, werk ik graag met verschillende elementen uit de hatha, vinyasa en yin yoga.
Hatha yoga: Hatha is een verzameling van verschillende elementen uit de yoga en bestaat uit onder andere asana’s ( houdingen) , pranayama ( energie sturen , ademhalingsoefeningen), zuiveringsoefeningen, werken met de bandha’s (energiesloten) en meditatie. Hatha is opgebouwd uit zon (ha) en maan ( tha). Door hathayoga te beoefenen versterk je je mentale weerbaarheid en kom je meer en meer in balans.
Vinyasa yoga: Vinyasa betekent flow, dingen in een bepaalde volgorde zetten en naar een resultaat toewerken. Tijdens een vinyasales werk je met series van dynamische houdingen op het ritme van je ademhaling. Een van de bekendste series is de zonnegroet. De les begint meestal met een intune moment, een opwarming , een aantal dynamische flows en dan een afkoelfase om te eindigen in rust. Door het snellere tempo en de vele bewegingen, kan de les soms fysiek wat uitdagender zijn. Maar in die uitdaging leer jij je rust te bewaren !
Ashtanga yoga: Ashtanga is een vorm van vinyasa yoga, maar werkt met vaste series van Asana’s. De reeksen worden telkens herhaald. Doordat je de bewegingen na een tijdje kent, kan je je aandacht verleggen naar je ademhaling en meer diepgang ervaren in de poses. In de oorspronkelijke series worden de houdingen ook volgens vaste principes uitgelijnd, en is dit niet voor elk lichaam haalbaar of wenselijk. Een goede yogadocent zal steeds aanpassingen of alternatieve poses kunnen voorleggen om je op een veilige manier door de les te loodsen.
Yin Yoga: In yin yoga word je uitgedaagd in het passief zijn, het loslaten van spanning en het maken van ruimte. Voor mij was dit in het begin een grotere uitdaging dan een krachtige flow te doorlopen. Mijn lichaam bood weerstand aan de ontspanning en mijn gedachten schoten alle kanten op. Maar meer en meer vond ik comfort in het niks doen. Net door niks te doen, gebeurt er iets. Je leert je over te geven aan een houding, aan een serie. Je laat de zwaartekracht op je inspelen en ervaart zo meer ruimte en een diepere ontspanning. In de les krijg je tijd om te voelen, te ervaren en hierdoor krijg je meer zelfkennis en kan je groeien. Door een langere tijd in een bepaalde houding te liggen, gaat de houding ook inwerken op het bindweefsel, diep onder de spieren en gewrichten. Hierdoor kan je energie beter stromen naar alle delen van je lichaam. In onze maatschappij waarin we voortdurend yang energie moeten aanspreken om mee te zijn, te presteren, vooruit te gaan… is het niet zo raar dat Yin yoga zo populair is. Yin geeft ruimte, balans en rust.
Kundalini Yoga: In kudaliniyoga wordt meer het spirituele aspect van yoga aangesproken. De Kundalini energie is een slapende energie die aan de bodem van je ruggengraat ligt en alleen kan ontwaken door ze te openen met de juiste oefeningen. Een belangrijk onderdeel van Kundalini zijn de chakra’s. Punten langs je ruggengraat waarin bepaalde energie verzameld wordt. Wanneer je de chakra’s opent in een oefening, is de energie die vrijkomt zeer sterk en direct voelbaar. Ik heb zelf wel een minicursus gevolgd rond de chakra’s, maar ben niet zo bekend met de yogastijl. Geef me een seintje als je een goede Kundalini-les kent, dan kom ik graag eens meedoen !
In veel studio’s wordt er een mix van deze stijlen aangeboden. Onder de term ‘slow flow’ vind je een tragere vinyasales met hatha elementen, ‘ dynamic flow’ biedt dan eerder een snellere vinyasales aan ..
En zo moet je toch weer eens gaan proeven en uitproberen. Ik raad je zeker aan om verschillende lessen, verschillende stijlen en verschillende docenten uit te proberen, want zo komt yoga op verschillende manieren bij je toe en kan je er het meeste van leren.